Izbjeljivanje zuba

Izbjeljivanje zubi postupak je estetske korekcije boje zuba. Prirodna boja zubi određena je strukturom i debljinom pojedinih zubnih tkiva, ali i unutrašnjih i vanjskih faktora koji pridonose njihovu obojenju.

Vanjski faktori obojenja su tvari koje se nakupljaju na zubima odlaganjem pigmenata iz hrane i pića, a najčešće su to kava, čaj, crno vino, gazirana pića, tamno obojeni voćni sokovi, povrće, začini, duhan naravno, ali i tekućine za ispiranje usta. U vanjske faktore obojenja ubrajamo i sva ona obojenja nastala zbog zubnog karijesa, amalgama ali i tvrdih zubnih naslaga (zubnog plaka i kamenca). Ova se obojenja otklanjaju ovisno o uzroku, a čest su izbor profilaktičke metode skidanja tvrđih naslaga i pjeskarenje, čišćenje abrazivnih pastama, a u težim slučajevima izbor nam je svakako izbjeljivanje.

Unutrašnji faktori obojenja koji su često kontraindikacija za samo izbjeljivanje su nasljedni poremećaji kod formiranja strukturnih tkiva zuba, sistemska upotreba antibiotika širokog spektra tetraciklina kao terapije u djetinstvu, pretjerana upotreba fluora, kao i neadekvatni izbor metode i lječenja zubnih tkiva.

Postoje dva načina izbjeljivanja. Izbjeljivanje kod kuće metodom udlage i izbjeljivanje u ordinaciji. Izbjeljivanju prethodi čišćenje i pjeskarenje zubi.

Izbjeljivanje kod kuće radi se uz pomoć individualnih udlaga s 10% ili 16% karbamid peroksidom. Nakon uzimanja otiska, klasičnom metodom ili digitalnom metodom skeniranjem iTero skenerom, napravi se udlaga. Ona se napuni sredstvom za izbljeljivanje i nosi noću prvo na jednoj, a zatim na drugoj čeljusti. Terapija traje ovisno o nijansi zubi i očekivanoj boji izmedju 15 i 20 dana za svaku čeljust.

Izbjeljivanje u ordinaciji se radi uz pomoć 35% karbamid peroksida. Tretman traje nekoliko posjeta. Konačni rezultat je vidljiv tek nakon par tjedana kada boja postane stalna. Nuspojava izbjaljivanja je preosjetljivost zuba, pa se preporuča premazivanje preparatima fluora u tijeku terapije.

Prateći suvremene tehnologije Ortodoncija Ivanec Sapunar pojednostavljuje i skraćuje vrijeme potrebno za uzimanja otiska. Pacijent se zahvaljujući ovoj metodi osjeća ugodnije i može vidjeti računalnu simulaciju budućeg izgleda.

Prikaz slučajeva

Prikaz prije i dva tjedna nakon izbjeljivanja gornje čeljusti.

Vraćamo osmijeh na vaše lice

Za sva pitanja kontaktirajte nas s povjerenjem