Terapija fiksnim ortodontskim aparatima

Vrijeme nošenja fiksnog ortodontskog aparata, zavisno od težine slučaja, je između jedne i tri godine.

Najdugotrajnija su nošenja kod tvrdokornih nasljednih anomalija, kao što su: progenija (donja čeljust je previše isturena prema naprijed), pokrovni zagriz (prednji zubi nagnuti su prema unutra), otvoreni zagriz (kada pacijent zagrize između gornjih i donjih zuba ostaje razmak različite veličine). Kao i kod ortodonskog izvlačenja retiniranog zuba (zub koji je zaostao u kosti).

Fiksni aparati

Fiksni aparati se sastoje od bravica zalijepljenih na zube i metalnih žica koje pomiču zube. Bravice mogu biti konvencionalne- vežu se za žice pomoću elastičnih ili metalnih vezilica i samoligirajuće- vežu se za žice pomoću klipa. Samoligirajućim (metalne ili estetske) se lakše održava higijena, bolja je i brža terapija zbog manjeg otpora koji nastaje između žice i bravice.

Damon System

Damon System je najbolji (pasivni) samoligirajući sistem pomicanja zuba. Žice su dio fiksnog aparata koje su napravljene od najsuvremenijih metala koji omogućuju kontinuirano lagane sile i mijenjaju se na svakoj kontroli. Više o DAMON SYSTEMU pročitajte ovdje

Retencija

Nakon nošenja fiksnog aparata važna je faza u kojoj se zubi nastoje zadržati u željenom položaju. Mogu biti fiksni ili mobilni. Fiksne čine žice zalijepljene na unutrašnju plohu gornjih i donjih prednjih zubi. Mobilni su napravljeni od prozirne plastike, ugodni za nošenje. Nakon skidanja fiksnog aparat obavezna je barem jedna vrsta reteinera, a kod nekih anomalija i odraslih osoba preporučaju se obje.

Higijena

Zube treba četkati nakon svakog jela. Zubi koji imaju bravice se teže čiste i povećano je zadržavanje hrane što dovodi do karijesa i upale desni. Ako prilikom četkanja vidite krv znači da je zubno meso upaljeno i da ga treba još jače četkati. Četkanje mora biti redovito i efikasno! Za čišćenje teže dostupnih mjesta možete koristiti posebne ortodontske četkice, zubne tuševe i vodice za ispiranje usta.

Mjere održavanja oralne higijene kod nosioca ortodontskih naprava ponešto se razlikuju od uobičajenih. Četkicom treba temeljito očistiti područja oko bravica i ispod žica.

To se postiže strpljivim četkanjem u različitim smjerovima pri čemu se četkica postavlja pod različitim nagibima kako bi se vlakna uspjela probiti između žica i bravica do svih površina zuba.

Za četkanje se mogu koristiti obične četkice ili posebne ortodontske četkice. One su dimenzijama i oblikom glave prilagođene tako da omogućavaju lakši pristup predjelima ispod žica i bravica.

U održavanju higijene znatno mogu pomoći i interdentalne četkice, budući da je interdentalna područja u prisutnosti fiksne naprave gotovo nemoguće temeljito očistiti običnom četkicom.

Tehnike koje koristimo

Fiksni samoligirajući Damon System
gornja čeljust Damon Clear
donja čeljust Damon Q

Fiksni samoligirajući aparatić
gornja čeljust keramičke bravice Inovation C
donja čeljust metalne bravice Inovation R

Prvih dana nakon aplikacije aparata ili zatezanja, te promjena lukova na ortodontskoj kontroli mogu se osjećati bolovi u obliku trnjenja zubi i neugodnih “žuljanja”. U to vrijeme mogu nastati u ustima ozljede od oštrih dijelova što se može ublažiti oblaganjem tih dijelova omekšanim voskom na nekoliko sati.

Pacijent treba izbjegavati tvrdu i žilavu hranu (dvopek, slanina), pogotovo na početku dok se još ne navikne dozirati sile, a odgrizanje jabuke ili sendviča treba zamijeniti usitnjavanjem i rezanjem na manje komadiće. Ljepljive bombone (kao npr. kiki, bronhi ili mamba), te čokoladu i hranu bogatu šećerom treba upotpunosti isključiti iz prehrane!

Liječenje fiksnim ortodontskim aparatima zahtijeva pojačanu higijenu; pažljivo četkanje zubi iza svakog obroka jer se hrana pojačano zadržava, a i čišćenje je otežano. Ostaci hrane i naslage naročito se skupljaju i talože uzduž rubova zubnog mesa i uzrokuju upalu. Zato postoje i pomoćna sredstva za higijenu usne šupljine, kao što su posebne četkice i zubni konac (“super floss”) za fiksni ortodontski aparat.

Aparat za fiksnu regulaciju se može oštetiti ako se pacijent ne pridržava uputa ortodonta. Ako koji dio pukne ili se olabavi, treba ga sačuvati i javiti se u ordinaciju i prije redovite kontrole.

Neophodno je pacijentovo strpljenje i suradnja koja se sastoji u redovnim i točnim posjetima ortodontu, omogućujući time optimalan i brz uspjeh.

Prikaz slučajeva

Korekcija fiksnim aparatom

Korekcija obrnutog prijeklopa gornje lijeve dvojke fiksnim aparatom u obje čeljusti samo ligirajućim bravicama.

Korekcija headgerom i fiksnim aparatom

Manjak prostora obostrano za obje trojke, riješen je upotrebom headgera u kombinaciji s fiksnim aparatom u obje čeljusti.

Korekcija Damon sistemom

Primarna kompresija, uska gornja čeljust, korigirana je fiksnim aparatom u obje čeljusti Damon sistemom.

Korekcija Delairovom maskom

Progenija je korigirana upotrebom Delairove maske u kombinaciji s fiksnim aparatom u obje čeljusti.

Vraćamo osmijeh na vaše lice

Za sva pitanja kontaktirajte nas s povjerenjem