Intervju mr.sc. Martina Ivanec Sapunar, dr.med.dent. spec.ortodont u Dental Tribune

Oralno zdravlje, prevencija i rana dijagnostika ortodonskih anomalija

Mr. sc. Martina Ivanec Sapunar, dr. med. dent. spec. ortodont, diplomirala je na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1996. godine. Magistrira biomedicinske znanosti 2002. kada polaže i specijalistički ispit iz ortodoncije. Ima više znanstvenih radova objavljenih u zemlji i inozemstvu.

Završila je mnoštvo međunarodnih ortodontskih tečajeva u priznatim ortodontskim institucijama.

Posjeduje certifikat DAMON System, a certifikat Invisalign od 2017. godine.

Trenutačno je Invisalign Platinum Elite provider i posjeduje digitalni skener iTero.

Od 2005. godine radi u vlastitoj specijalističkoj ordinaciji dentalne medicine za ortodonciju u Zagrebu. www.ortodoncija-ivanec.hr

 

Molimo da nam nešto više kažete o tome što je oralno zdravlje, zašto je ono važno, kao i što je zapravo ispravljanje zuba?

Usta su ogledalo organizma i često mogu ukazati na znakove sistemskih oboljenja. Oralno zdravlje znači zdravlje usne šupljine koje se također može reflektirati na zdravlje cijelog organizma. Jedan od glavnih javno zdravstvenim problemima je parodontitis čija je prevencija u svakoj zdravstvenoj zajednici vrlo izazovna.

Zbijeni i rotirani zubi otežavaju nam održavanje normalne higijene usta, a nepravilno opterećeni zubi jedan su od čimbenika nastanka parodontoze. Budući da ortodontske anomalije predstavljaju velik ne samo estetski nego i funkcijski problem za svakog pojedinca, pokušaji ispravljanja istih datiraju još iz davnine. Već 1000. godine pr. Kr. pronađene su primitivne, ali iznenađujuće dobro smišljene, ortodontske naprave u iskopinama starih Grka i Etruščana.

Danas imamo na raspolaganju cijelu paletu ortodontskih naprava, a najveći napredak dogodio se upravo u posljednjih dvadesetak godina digitalizacijom.

Čime se točno bavi vaša ordinacija, koje opcije za ispravljanje zuba primjenjujete i zašto?

Moja ordinacija je specijalistička ordinacija dentalne medicine za ortodonciju i bavim se uglavnom ortodoncijom. Ordinacija ima dugu obiteljsku tradiciju bavljenja ortodoncijom, koju sam ja nastavila i preuzela od svoje mame.

Budući da je ortodoncija grana stomatologije koja se bavi trajnom brigom za oralno zdravlje i uspostavom funkcije orofacijalnih struktura, ta briga počinje već u najranijoj dobi prevencijom i ranom dijagnostikom ortodontskih anomalija.

Na nastanak ortodontske anomalije osim genetske predispozicije utjecaj imaju i vanjski čimbenici kao što su nepodesne navike (sisanje prstiju ili dude, infantilno gutanje, prehrana na bočicu) te prerani gubitak potporne zone mliječnih zubi. Stoga je uloga ortodonta što prije ukloniti vanjski čimbenik i omogućiti normalno nicanje trajnih zubi te normalan rast i razvoj čeljusti. U tome nam pomaže interceptiva kojoj pripadaju aparati kao što su: vestibularna ploča, mouthguard, equilibrium koji su univerzalni i u pravilu se upotrebljavaju uz miofunkcionalne vježbe disanja i gutanja, te različiti mobilni ili fiksni držači mjesta kojima se koristi kod gubitka prostora.

Kod dobne skupine djece s mješovitom denticijom koristimo se aktivnim miofunkcijskim mobilnim aparatima kao što su: aktivatori, bionatori, twin-blokovi, Invisalign MA i First, te fiksnim aparatima: RPE (rapid palatal expander), headgear, lingvalni luk i tomu slično.

Pacijenti s trajnom denticijom imaju na izbor niz fiksnih aparata različitih tehnika i vrsta bravica (klasičnih, samoligirajućih, metalnih, keramičkih, safirnih itd) ili tehniku Invisalign mobilnim prozirnim udlagama.

Budući da je životni vijek stanovništva sve duži, danas imamo veliki broj ortodontskih pacijenata zrele dobi. Ne postoji dobna granica za ortodontsko pomicanje zubi, naravno poštujući postulat Primum non nocere. Ortodontska terapija u kasnijoj dobi može biti i pretprotetska kao i interdisciplinarna kod ortognato-kirurških intervencija, te preventivna kod parodontološki kompromitiranih pacijenata.

Vrlo važan segment ortodontske terapije je retencija, tj. dugotrajno očuvanje rezultata aktivne ortodontske terapije. U tu se svrhu koriste fiksni i mobilni reteineri koji se nose praktički zauvijek.

Tko stoji iza Invisaligna? Zašto smatrate da je to korisno u odnosu na druge proizvode na tržištu, B&W?

Invisalign je američka tehnologija ispravljanja zubi pomoću prozirnih, gotovo nevidljivih aparatića za zube (alignera, folija, udlaga) koji se rade individualno za svakog pacijenta na temelju digitalnog otiska. Prozirnim aparatićem zubi se pomiču lagano tijekom određenog razdoblja prema projiciranom konačnom i željenom položaju. Praktičan, bezbolan i namijenjen za lako skidanje.

Zbog razvoja svijesti o važnosti oralnog zdravlja, sve većih estetskih kriterija, sve više osoba zrele dobi želi ortodontsku terapiju. Kako se zubi ravnaju aparatićima koji su u većoj mjeri vidljivi, razvile su se tehnike ili aparati koji su gotovo nevidljivi, što je odraslim osobama iznimno važno. Tu spada i tehnika Invisalign.

Tehnika Invisalign razvijena je daleke 1997. godine u SAD-u, a do danas je više od deset milijuna ljudi ispravilo zube na ovaj način.

Prednosti Invisalign terapije u odnosu na fiksnu terapiju su:

  1. Gotovo je nevidljiv i ugodan za nošenje
  2. Omogućuje lakše održavanje higijene kao i normalno žvakanje hrane
  3. Preporučuje se kod parodontološki kompromitiranih pacijenata gdje se pomaci zuba uspore i tako bolje kontroliraju
  4. Kod opsežnijih hipoplazija cakline kad je fiksni aparat kontraindiciran
  5. Idealno za sportaše i svirače puhačkih instrumenata.

Ortodont je taj koji planira kompletnu terapiju, a tvrtka Align Technology Inc. izrađuje aparate po njegovu „nacrtu“.

Nakon digitalnog uzimanja otiska iTero skenerom, fotografiranja pacijenta i analize RTG snimaka, ortodont radi plan terapije kao i za svaku drugu ortodontsku tehniku. Postoji mogućnost izrade više različitih planova terapije (tzv. Clinchecka-treatment plan) za istog pacijenta, kao i njihova usporedba (npr. kod dileme vađenja zuba). S pomoću tzv. 3D toola terapeut pomiče zube na željeno mjesto. Svaki pacijent zajedno s terapeutom može vizualizirati konačni položaj zubi. Najnovija značajka i velika pomoć u planiranju terapije je mogućnost implementacije ishoda terapije u pacijentovu fotografiju. Planiranje nije samo ograničeno na 3D model zubi nego uključuje i pacijentovu fotografiju. To se zove Face visualization. Tako možemo vizualizirati pacijentov osmijeh koji se očekuje na kraju terapije.

Plan terapije šalje se elektronski u Invisalignov centargdje se printaju 3D modeli na kojima se prešaju udlage. One su napravljene od posebne plastike Smart track. Broj udlaga ovisi o planu terapije. Naime, svaka udlaga ima mogućnost pomaka zuba za 0,25 mm, a korekcije nagiba zuba za dva stupnja.

Od nedavno imamo na raspolaganju opcije: Invisalign First za djecu od sedam do devet godina s ranom mješovitom denticijom, zatim Invisalign Teen za tinejdžere koji nam pruža brojne mogućnosti korekcije za taj uzrast.

Prije predaje prvih udlaga, terapeut postavlja na zube kompozitne pričvrstke (attachments) pomoću posebnih udlaga-nosača. Oblik i veličinu pričvrstka određuje kompjuter algoritmom na temelju veličine i oblika zubi, te zadanog pomaka zubi. S pomoću njih udlage bolje retiniraju na zubima, a pomaci zuba budu predvidljivi. Kada je završena aktivna terapija udlagama, skidaju se pričvrstci i slijedi faza retencije koja je identična za sve tehnike.

Od Invisalignova pacijenta očekuje se nošenje udlaga najmanje 22 sata na dan. Skidaju se samo kod jela i pranja zubi. Udlage treba ispravno pozicionirati na zube tako da nema razmaka između zuba i udlage. U tu se svrhu koriste tzv. align-fitteri ili chewiesi, mali gumeni valjci koji se grickaju dok su udlage na zubima kako bi udlage što bolje sjele u pravilni položaj. Izmjena udlaga odvija se u tempu koji odredi terapeut u pravilu svakih sedam do deset dana.


Što se točno promijenilo za vaše pacijente, vaše poslovanje i cjelokupno iskustvo od kada je vaša klinika postala potpuno digitalna?

Digitalizacija u mojoj ordinaciji uvelike je olakšala i ubrzala postupak uzimanja otiska. Uvođenjem Invisaligna i upotrebom skenera, pacijent provodi puno manje vremena u ordinaciji, a kontrole su rjeđe. Također, terapija je preciznija, a nekontrolirano pomicanje zubi svedeno je na minimum. Modeloteka je postala digitalna, čime je smanjena potrošnja materijala i onečišćenje okoliša, a prostor za pohranu modela je nepotreban.

Iako više vremena provodim za kompjuterom planirajući terapiju, veliki je izazov i zadovoljstvo vidjeti kako terapija ide u željenom smjeru.

 

Kome se možemo obratiti u Hrvatskoj da dobijemo Invisalign?

Kod odabira Invisalignova doktora u Hrvatskoj, preporučujemo posjetiti službenu internetsku stranicu tvrtke Invisalign i stisnuti „Pronalazak Invisalignova doktora“ https://www.invisalign.hr/find-a-practitioner gdje ćete pronaći popis svih certificiranih Invisalignovih doktora u vašem gradu.

Isto tako možete vidjeti koliko je ortodontskih anomalija taj certificirani stomatolog uspješno riješio s pomoću Invisaligna, te posjeduje li digitalni skener iTero.

Stomatolozi s najviše riješenih slučajeva imaju status Diamond, a onda slijede statusi Platinum Elite, Platinum, Gold i Silver.