IZBJELJIVANJE ZUBI

Izbjeljivanje zubi postupak je estetske korekcije boje zuba. Prirodna boja zubi određena je strukturom i debljinom pojedinih zubnih tkiva, ali i unutrašnjih i vanjskih faktora koji pridonose njihovu obojenju. Naravno, i godine donose neke promjene pa zubi postaju žuti, manje svijetli, smeđi baš u području koje nam je najvažnije – područje prednjih sjekutića.

Unutrašnji faktori obojenja koji su često kontraindikacija za samo izbjeljivanje su nasljedni poremećaji kod formiranja strukturnih tkiva zuba, sistemska upotreba antibiotika širokog spektra tetraciklina kao terapije u djetinjstvu, pretjerana upotreba fluora, kao i neadekvatni izbor metode i liječenja zubnih tkiva.

Vanjski faktori obojenja su tvari koje se nakupljaju na zubima odlaganjem pigmenata iz hrane i pića, a najčešće su to kava, čaj, crno vino, gazirana pića, tamno obojeni voćni sokovi, povrće, začini, duhan naravno, ali i tekućine za ispiranje usta. U vanjske faktore obojenja ubrajamo i sva ona obojenja nastala zbog zubnog karijesa, amalgama ali i tvrdih zubnih naslaga (zubnog plaka i kamenca). Ova se obojenja otklanjaju ovisno o uzroku, a čest su izbor profilaktičke metode skidanja tvrđih naslaga i pjeskarenje, čišćenje abrazivnih pastama, a u težim slučajevima izbor nam je svakako izbjeljivanje.

Kod izbjeljivanja zubi danas koristimo uglavnom preparate na bazi peroksida. Najčešći preparati su na bazi vodikova peroksida, koji se koriste u ordinaciji, ili karbamidova peroksida, koji su pripremljeni za izbjeljivanje kod kuće.

Postupak uključuje čišćenje i pjeskarenje zubi obavezno nekoliko dana prije izbjeljivanja.