Ortodonski aparatić ne oštećuje zubnu caklinu

Fiksni ortodonski aparatić može nositi svatko, uključujući i ljude u zrelijoj životnoj dobi, a jedina je prepreka za njegovo postavljanje loša higijena zuba i usne šupljine. Bravice, prsteni ili tubice dijelovi su fiksnog ortodonskog aparata koji se lijepe na površinu zuba posebnim ljepilima koja na zube djeluje zaštitno, a neka od njih otpuštaju i flour.

Pri nošenju fiksnog ortodontskog aparata potrebna je pojačana higijena zuba, pa se preporučuje prati zube nakon svakog jela. Osim klasičnog četkanja mekšim zubnim četkicama, mogu se koristiti posebne interdentalne, ortodontske četkice, zubni konac i električne četkice, te usni tuševi. Preporučuju se i redovite kontrole te čišćenje zubnog kamenca i plaka kod stomatologa.

Ako se zubna higijena ne provodi pravilno i redovito, mogu nastati oštećenja zubne cakline koja izgledaju kao bijele pjege na zubima ili upala zubnog mesa kod koje zubno meso pojačano krvari, otečeno je i jakocrvene boje, a zbog upale se javlja i neugodan zadah iz usta.

Skidanje fiksnog ortodontskog aparata provodi se specijalnim klještima koja ne oštećuju zubnu caklinu nego odlijepe samu bravicu. Preostalo ortodontsko ljepilo na zubima skida se posebnim svrdlima koja također ne oštećuju zubnu caklinu. Na kraju se zubi poliraju profesionalnim pastama i premazuju zaštitnim kremama za zube koje sadrže kalcij i fluor.