Postupak terapije Invisalignom.

Pomak zuba određuje ortodont. Nakon uzimanja otisaka ili skeniranja zubi, fotografiranja pacijenta i analize RTG snimaka, ortodont radi plan terapije kao i za svaku drugu ortodontsku tehniku (npr. fiksni aparat) točno opisuje što želi, gdje da se koji zub pomakne.

Otisak ili podaci skeniranja šalju se u Invisalign institut, oni obrade 3D digitalni model i kompjuterski pomiču zube u pozicije koje im je ortodont naveo te za svaki pomak rade novu udlagu.

Pacijent može točno vidjeti kako se zubi pomiču i kakav će rezultat na kraju dobiti.
Tek kada se utvrdi da su pomak zuba i rezultat terapije ispravni, daje se nalog za izradu udlaga. Također, ako se tijekom terapije utvrdi da terapija ne napreduje ispravno radi se refinement – uzmaju se novi otisci i fotografije i nadograđuje se plan terapije.

Dakle, ovo nije, terapija „kompjuterom“ ili kompjuterski vođena ortodoncija, nego je ortodont taj koji određuje gdje se zubi pomiču isto kao što radi i sa fiksnim aparatom.

Osim udlaga, na zube je nekada potrebno stavljati i bijele dodatke – „gumbiće“ koji su neophodni za određeni pomak tog zuba. Pacijenti također kao i u terapiji fiksnim aparatom mogu dobiti i određene gumice koje nose između dviju čeljusti. Osim odraslih osoba, Invisalign mogu nositi i djeca.